Wednesday, July 15, 2009

Retorika Politika~


Arini da berpuluh-puluh blog aku usha..dari satu blog lompat ke blog yg lain.. ade yg post isu yg same..lagi2 isu politik yg paling hangat sekarang neh.. taw x isu pe.. isu tulah..pas menang kerusi kt manek urai.. menang sipi2 gak la.. kadang2 jemu gak ikot kesah politik yg cam xde kesudahan neh.. lagi2 owg mcm aku yg x berminat langsung ngan dunie politik neh.. tapi, at the same time, aku ikot gak la sikit perkembangan nye.. nanti owg cite, kte ternganga je pulak kn.. dalam banyak2 blog aku jelajah tadi.. ade satu post tu sesuai tol ngan post aku kali neh.. aku share ngan korang je la ek..

Seorang murid sekolah rendah mendapat kerja rumah dari gurunya untuk menerangkan erti "politik". Kerana belum memahaminya, ia kemudian bertanya kepada ayahnya apa erti "politik" itu.

Ayahnya mahukan anaknya dapat berfikir secara kreatif memberikan penjelasan, "Baiklah nak, ayah akan cuba menjelaskan dengan contoh, ayahmu adalah orang yang bekerja untuk menanggung keluarga, jadi kita sebut ayah adalah
Investor. Ibumu adalah pengatur kewangan, jadi kita menyebutnya Pemerintah. Kami di sini memperhatikan keperluan mu, jadi kita anggap kamu sebagai Rakyat. Orang gaji, kita memasukkan dia ke dalam Kelas Pekerja. Dan adikmu yang masih bayi, kita anggapnya sebagai Masa Depan. Sekarang, fikirkan hal itu dan kita lihat apakah penjelasan ayah ini boleh kamu fahami".

Si anak, kemudian pergi ke tempat tidur sambil memikirkan apa yang dikatakan ayahnya. Pada tengah malam, anak itu terbangun kerana mendengar adiknya menangis. Ia melihat bahawa adiknya kencing di tilam. Si anak lalu menuju ke bilik tidur orang tuanya dan mendapati ibunya sedang tidur nyenyak. Karena tidak ingin membangunkannya, ia pergi ke bilik orang gaji. Pintu terkunci, ia mengintai melalui lubang kunci dan melihat ayahnya berada di tempat tidur bersama orang gajinya.

Akhirnya ia kecewa dan kembali ke tempat tidur, sambil berkata dalam hati bahawa ia sudah mengerti erti "politik".

Pagi harinya, sebelum berangkat ke sekolah, ia mengerjakan tugas yang diberikan oleh gurunya dan menulis pada buku tugasnya sebagai berikut
:
"Politik adalah hal dimana para Investor meniduri Kelas Pekerja, Pemerintah tertidur lelap, Rakyat diabaikan dan Masa Depan berada dalam keadaan yang menyedihkan".

p/s: ini adalah refleksi aku tentang dunia politik kat malaysia neh.. tapi, aku tak shoot kat mane2 pihak atau parti k.. jgn aku kne tahan ngan isa suda plak kn..ahaha

Hak cipta tidak dipelihara sepenuhnya. kalau ada yg rase2 post neh cam menarik je..dan ingin dikongsi

bersama, sila-silakanlah mencopy and mengepaste.. nasevh=)

17 comments:

Feruz Rahman said...

hhehehe... mnarik analogi nih...
aku pun tumpang lalu gak...

nasevh said...

hahaha..
sekadr tuk di kongsi bersame..
thx for the comment~

~iceq~ said...

teruja aku bc..hoho~

aya harith said...

eh, best r..

truja mcm lynn

huhu~

nasevh said...

iceq~
pe mende yg ko bwat x truje..
miss excited la katekn..
hahaha

aya~
best ke..
cam menarik kn..
(puji post sndri..)

Winnie Irene said...

nice story die.. cm btl jg kn.. tp sy blur skit la part investor 2.. hihihi~

nasevh said...

x taw la plak true story ke pe..
hihi..
tp, pasal investor tu myb
cam owg2 tgh yg bg modal kt
calon2 yg bertanding kot..
ngan perjanjian yg diowg akan diberi tender or pape jela sbg blsn utk stiap dwet yg kuar..
agak2 nye la..hehe

~iceq~ said...

pula...haha~

aku pn xphm npe investor tdo ngn pekerja..xleh nk kaitkn ngn reality kehidupan arr..
(cewah ayat aku..kah2)

nasevh said...

ak pon sbnrnye x bape nk phm sgt..
ahaha..
tggu la ak jd calon politik nnt..
bru faham kot ape mksud investor ky ctu..
ke ko je yg jd?
hahha

Mak Su said...

oh...hahahaha, macam2 ek

nasevh, maksu ada letak little explanation untuk ayat dari surah al-hajj, nombor 73, sudi-sudikanlah usha juga ya

nasevh said...

mak su~
suda di lihat da..
time kaseh diatas kprihatinan anda..
keep it up k~

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

best lah blog ni!!

nasevh said...

wah..
melambung pujian anda tu..
cam sampah je kot..
hehe
btw, tenkiu2~

~iceq~ said...

xpe la..
sy kurang berminat hal2 gni..
kui2~~

nasevh said...

mne la taw.
ade bkt jd menteri pembangunan wanita dan rumah tangge kot..
ahaha..

fairuz said...

slm, pergghh... ternganga aq mmbace. hmm sungguh dasyat ye. mungkin juga ade betulnya.

nasevh said...

wasalam..
tu cume cite rekaan je..
xde kne mgene ngan yg mseh idop atau yg da lme meninggalkn dunie..
kalo terkene gak..kebetulan kot..
ahaha