Thursday, May 28, 2009

~album dari hati: episod-5~

ak dan "PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR".....zaman~

26052009, 0518..

huih, ngantuknye mate ak neh..bisikku dlm ati smbil mengelap meje ngan kain buruk bwarne putih.. tetibe.."hah!!!"..sergah sorang pompuan mematikan ngantukku smbil tgnnye memegang tgnku dengan selambanya.. eh pompuan neh selambe aje pegang tgn owg.. lelaki lak tu.. padahal x sampai 10 ayat pon antare ak ngan dye.. name dye pon ak x taw.. sng2 lak pegang tgn owg.. ak taw dye sengaje. dri start ak keje aritu ak pasan dye asek usha ak je..

ak just hiraukan je dye sambil trus menyiapkan keje ku itu.. kemudian ak meyapu sampah.. "malasnye la..kalo tidur kt tilam kn best.." huhu.. sedang ak mengeluh datang lagi satu pompuan lain.. " urm..sini jap nk tanye sket.."pelawanye smbil tersenyum.. ade je yg mengganggu ak wat keje.. ak letak penyapu terus duduk di hadapannye.. "ko msuk silat ek?" ..serta merta ak terkejut.. ait...cane la minah neh leh taw..padahal mama ngan abah pon x taw ak melibatkan diri ngan seni warisan melayu yg semakin dilupakan neh.."cane taw?".." awk penah wat persembahan kt batu 10 kan"..perbualan kami yg berterusan tanpe jawapan~ tp ak da taw da dye salah owg sbb ak x penah lagi wat demo kt kg ak neh.. saje je la tu nk crik point nk borak ngan ak.. bukan ak nk perasan k..hehehe

ke mane hilangnye persona PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR seperti yg digambarkan dlm oleh vanida imran tu.. wanita yg kaye ngan sifat pemalu, dihiasi pule ngan peribadi yg tinggi, serta kuntuman senyuman yg mahal hargenye.. bukan jumpe jantan je serta merta tersengih..

disini ak bukan nk menghina kaum wanita.. tp beberape peristiwe yg pernah ak alami buat ak semakin sangsi ngan persona kaum hawa zaman ini.. yang mudah termakan pujuk rayu anak adam yg dahaga nafsu.. sehingga sanggup menggadai kesucian mahkota tertinggi seorg wanita.. namun begitu, ak tahu bukan semua perempuan adalah begitu..

cume..sejujurnya apa yg ak akan lakukan pade dua gadis di atas ialah ak akan buat diowg betul2 suke kt ak.. and then, ak nk acuhkan je diowg tu.. biar diowg terhegeh2.. YA!!ak mengaku ak agak kejam.. tp ak rase tu lebih baik daripada ape yg "jantan2" len akan lakukan pada due dak pompuan tu.. skali lagi ak nk katakan.. AK BUKAN NK MENGHINE.. tp fikir-fikirkanlah~

5 comments:

fairuz said...

sedang memuhasabah diri.. tp aq x pegang tangan org ek!!!

fairuz said...

ehem, aq terasa la plak if u are talking about me ---> pliz see comment under 'crush david archuletta'

icah89 said...

dulu lain,sekarang lain,
pada sy,klu pegangan agama tu kuat,didikan mak ayah ok,and yang penting,pegangan perempuan tu sendiri ok,i'm sure diorang will turns out okey..
maybe tak perlu nak jadi Perempuan Melayu terakhir,tapi cukuplah kalau tau batasan2 kot..
btw,juga mendukung penuh usul cik fairuz,muhasabah diri..

farah najwa said...

moga diberi hidayah....

self_majesty said...

hehe,,
tak la..
post neh ak x tujukan kt sape2..
lg2 kowg..
yg mmg hi-educated..
ak rase kowg lbey bijak menilai
bede bek dan buruk compared dak2 pompuan yg kureng sket tu..
tp ade gak kan..
plaja2 u pompuan yg melencong gak
dari haluan..
but people have their own reasons kn